KEN's Corner

Log på for at skrive indlæg og for at læse opslag der er interne.
K.H. Jensen
K.H. Jensen
IKKE Sjøfolk finnes osse på sjøen, bl.a. som trafikignoranter!

Med W1348 ca. 9 nm fra Dragør til Saltholm Flakfort(god aktivitet og deilig iskrem der lørd. 21/7 18) valgt av to 'stud. W'er', nemlig far og 9-årige sønn, våre 'rorgjengere' på turen - altså fire ombord.

Med kryss-tillegg+motstrøm da ialt, ut og hjem, godt over 20 nm [i NOR lik dist. fra Sarbuvollen, Høvik til Son, 10 km N av Moss].
Våre opplevelser var mellom avg. kl.10.25, inkl. stopp samt fangst av 1 stk flott horngjell og 1 stk ca. 1,6 kg herlig torsk, og så med ank. Dragør hjemmehavn kl. 16.35 - etter min W-dag nr. 33/2018.

Niårige jungmand, Mads, sejlede os ud af forthavnen for genua, hvor en ind-kommende turistbåd viste totalt mangel på sømands- og søregel-kundskab - DESVÆRRE et ikke ukendt problem!
Dog utroligt at en små-færgeskipper med lovforpligtet ansvar IKKE følger reglerne, og tillige sejler ind i et trangt havneløb med for stor fart. Gav også ondt af sig da hans fejl blev bemærket af mig.

Her på Øresund og på Svendborg Sund skræmmes(med en vis lærestregs fryd!) regelsvage tyskere m.fl. af vores stødige SB-halse-bidevind til vi næsten sejler på dem - vækker opmærksomhed. Man må ikke forårsage uro ved at fravige sin sejlpligt!

Under dørgning m. W1348 i 3 knob plat læns kom stævnen af en tysk, motordreven Fenix uden sejl op over agterdækket, så 'hendes' skipper kom hurtigt og forskrækket frem på dæk for at se om hans skiv havde fået skrammer !

Mads' far vil påmønstre til Ven til 50 års jub. for SWS, d.18-19 AUG. Altså på W1348"Maitken", som i 1968 tog prøvesejlads dertil d. 4-5 AUG, og så sejlede fra Dragør til klubstarten af SWS/Skandinavisk Wayfarer Sammenslutning, som blev til d.18AUG1968 med W48"Wanderer", Frank og Margaret Dye(som kom sejlende fra Esbjerg) og10 skandinaviske W.joller.
K.H. Jensen
K.H. Jensen
Subject: Høstes snart - samt 'her og nå' lever vi !

Trekkfugler trener og 'plotter' tenkt kurs ! En tranefrøken fra Norge og en ung tranegutt fra Estland som under vinteren forelsker seg nede i Spania hvor drar de neste vår ? Mitt gjett er til Norge !
Og Chief Officer La-iad er atter i tropestrøk.

I fredags fant tannlegen et kjøtt-sår, som var plagsomt for meg, så lørdag brukte jeg det fine været som 'plaster' på dét og min rygg.

Masser af seilere ute da - kanskje litt "last call" i lufta ? Brukte da
nærmest min 'standard'-rute med dørging over mot på bidevind-kurs Saltholm - Rød bøye 8 - og så N og NV-over på kryds.

Rett på kanten af rennen, og tett på, passerte et flott spesialfartøy, helt hvitmalt med navnet "Silverline Copenhagen". Så jeg tok hatten av, reiste meg opp, holdt godt fast i vantet - skuten satte grov sjø - og hilste pent med å bukke dypt, og da kom to mann ut på SB bro-vinge, der de vinket og bukket tilbage.
Litt til min overraskelse viste hekken *Bergen* som hjemstedet til dette flotte skipet - få fører flagg i dag!

Jeg dørget videre - p.t. utrolig dårlig fiske her - og fikk en liten torsk til dagens middag. En god stund senere tilbake vest for rennen, tvers av Kbh. Lufthavn, kom to store seilbåter for motor, 'hakk i hæl' lå de uten seil mot vinden, pyntet med 'signalflagg' over topp og med musikk samt dans på dekket.

De passerte sjøfartsmessig korrekt, rimelig tett, langs og forbi W1348 som nå lå på 'været'/underdreiet på drivfiske. Jeg 'dykket' da kjapt ned etter tåkeluren og spillet min beste 'trompet'-solo på den til mere larm, latter, dans av yndefulle damer og ivrik vinking !

Her ble så etter en stund fanget en ung horngjell til morgendagens
'garfish-lunch-salad', og etter sløying av fisk gikk turen hjemover i en avslappet hvile-posisjon på tverrtoften, godt rygg-støttet på tverr-toften under fulle seil med spilet genoa. Og den reisen ble et godt 'plaster'!

Wayfarerhilsen K.d.e. W1348"Maitken"
Atter Tropene
Atter Tropene
Dragør, sysler W1348
Dragør, sysler W1348
SWS
K.H. Jensen Jeg skrev v.fotos: Atter Tropene, 'sysler' W1348 Dragør og SWS m. 3 flagg kun ét vises og uten tekst ?
K.H. Jensen
K.H. Jensen
"Bedre føre var - -"

Foto: For solo-, fiske-, familie- og W-turseiIere anser jeg rullerev-ning(det originale for W.) for det beste, hurtigste og sikreste !

Uansett dette kan de som har fast *svanehals* evt. gøre sin bom til en 'gaffel-bom' med en nylon-åregaffel og da løfte bommen til sitt bomtelt, eller i seilas løfte storseilet med/via Cunningham "cringle" og Flat-Minirev "cringle" i akterliget. Dette for å gi medseilende om bord, kanskje eldre folk, en mere avslappet tur helt uten bommens trussel og krav om "hardhat" !
Med rullerev anbefales "boom anti-twist line" som SELVSAGT MÅ og SKAL brukes HVIS man har gaffelbom ell. rund *svanehals* sammen med "Cunningham -DOWN HAUL"!
-----------------------------------

"Bedre føre var enn etter snar !" sier vi på norsk sjøfolkspråk og slik også d.d. i SØ 9-10 m/sek i brådsjøer og med kast i vinden på 22 - 26 knop/11 - 13 m.sek - altså liten kuling !

W1348 hadde seilt/planet til Kastrup med 8-10 knop, men det fristet ikke meg da vi hadde en 'kortbukse-seiler' uten oljebukse med. Vi skulle jo hjem igjen og det ville bli en 'dusj-våt' affære på X hjem, da strømmen gikk 2 knop rett uten for havnen. Så vel nok en rett livlig 3+ knop ute i farleden som tilligemed vind og brodsjø måtte takles tilbake til Dragør!

Så rullerevet til nederste seilspiler og storseil alene ga en avslappet sightseeing tur med få stenk ved Dragør Fortet, inn i Loshavn og til nye lystbåt- som gamle lyst- og fiskeri havn. Da ødela vi ikke vår appetitt til den ventende lunsj i Molo-Restauranten i gl. fergehavn.

Det er vitamin i W-seiling - ta dem og nyt dem! W1348"Maitken" 20170815_142226.jpg
K.H. Jensen
K.H. Jensen
Een norsk W-seiler har vist interesse for å seile 'Torvøya Rundt' og har spurt om
interesse fra andre? Slik interesse er faktisk totalt ukjent, og med erfaring fra
de siste tre somre møter nok kun den lokale Sarbuvollen+Bærum Wayfarer. Altså
ingen til-fra-melding.

W-regatta har vært nærmest ute i NOR i flere år pånær enkelte W på handicap-tall.
I DAN står det også dårlig til. 2017's første stevne ble avlyst for W p.g.a.
manglende interesse. Her innvirker sikkert ikke fair konkurranse for Ian Proctor
W.er mot Mk. IV utgaven.

Med tidsforskjell fra Thailand på 5 tim. foran CET er La-iad frem-deles tidlig
oppe. Så W1348 stevnet ut kl. 7 d.d. og da til markert vindpifting i båtriggene på
havnen, noe med 8 - 10 m/sek.

Vel, vel, bare rullerevet storseil t.o.m. nederste seilspiler ga W1348 en stabil
selvstyrende dørgekurs og -fart med tre fiskeliner i arbeid.

Ingen andre småbåter ute og ingen uten revet storseil. To flotte tyske 42-fotere
med sjøfolk på ripa 'knivet' nok litt på bidevindkurs mot S, mot nordgående 2
knops strøm, med vind og sjø fra SØ.

'Eg' er mindre nervøs for å gå utenbords og bli fraseilt, når Chief-Officer er
med. På foto ved roret på Fenix i 'ræs' mot "Sjøhingsten" i fjor, men en slik
'Stallion' tok vi itte ! Kanskje med planende W !

Møtte her to fanteskute-seilere med fullskegget fjæs. Har 8,5 m lang hjemmebygget
svensk treskute, og skipper'n har seilt W. for 20 år siden med stor glede og
fornøyelse. I dag ventet de med å krysse Køge Bugt som har bratte buler og hvite
'grin' på brod-sjøene! Hyggelige folk - voksne som de fleste av dere - til en
prat.

Hjertelig W-hilsen fra oss to som fikk 2 torsk og 1 stor horngjel; men også rett
mye rygg-vri i bølger-og-brod i funksjonell Wseilas!

Ha en fin W-sommer-sesong ! Crew W1348 "Maitken".
Gunnar Kondrup Hyggelig beretning fra sundet. Her ved Bork Hav er det kun vindsurferne, der er på vandet. Selv de lokale fiskere har ikke været ude at tømme deres nedgarn for skrubber.så aftensmaden kommer ikke til at stå på fisk. Vi ses i Rantzausminde. W-hilsner Gunnar
K.H. Jensen
K.H. Jensen
Jeg Glemte ! Re: Blæst på Øresund

W-sømandskab.

Rorbladet MÅ IKKE KUNNE KRYBE OP da det så let brækker af i hård vind og kraftig ror-reaktion/udslag!
Det skal holdes nede af en solid 'shockcord'/elastik så hvis man sejler over en sten ell. andet skal bladet kunne vippe op FOR umiddelbart at blive trukket ned igen så styringen IKKE går tabt !

CB=Centerbord/kølsværd SKAL op på slør og læns, og må sættes ned manuelt hvis man rammer en sten eller andet som får det op!

Tommelregel: På bidevind og kryds er CB helt nede, 1/2 vind da ca. 1/2 CB, åben slør og læns da bare ca. 20-25 cm nede.
Hvis man sejler meget hurtigt på læns op i surf-/planefart med CB-sværdet nede kan jollen "snuble" over sværdet og kæntre! Endvidere er direkte plat læns i sø og frisk vind risikofyldt, ikke bra! Det kan give uventet bomning ved vindskift/uagtsom rorbrug.

Det er muligt at bytte sejl til søs, men en ikke fuldbefaren W.solo-sejler bør stoppe og ankre op. Først STOP så underdrejet i stabil position - selv i meget hård vind.
Derpå ankergrej ud over luv side agten for vantet. Når ankeret har fast 'bid' og rimelig længde af linen er ude, så bindes den 5 meter lange for-fortøjning, der er fastgjort i stævnen, på anker-linen og da foran for vantet med flagknob med rundtørn. Jollen lægger sig så efter anker-linen og for-fortøjningen.
Ankerlinens ende-tamp er fastbundet i cockpit, da ganske for mange har kastet det hele ud og så taget sig til kasketten -ousch !!

HUSK at ankring skal foregå fra cockpit fra agten-for-masten og fra underdrejet position og via den fem meter lange for-fortøjning, der er fastgjort i stævnen !

Efter pause, reperation eller bytte af storsejl, evt. til W-trysail, skal så ankeret bjerges - men FØRST EFTER hejsning af KUN storsejl ! Ankerlinen hales ind agten for vantet, gerne til sin ankerbox, og for-fortøjningen frigøres/bindes af.

Forbliv i underdrejet position med rorpinden fastgjort i læ !
Ved indhaling af ankerlinen vil jollen gerne luffe/vende, så med kun 1/2 CB holdes jollen bedre[strøm og sø har kræfter i sig!] i under-drejet position på SAMME BOV, også ved evt. at skubbe - evt. læne ryggen mod - bommen ud i læ, så jollen virkelig forbliver under-drejet på samme bov, medens der ryddes op i cockpit.

AERO- og HYDRO-DYNAMISKE kræfter klarer INGEN at tolke og beherske fuldt ud !

W-hils Ken d.æ. W1348 "Maitken"
K.H. Jensen
K.H. Jensen
Wayfarer-Sprayhood,

Vores første sprayhood af plast-presenning-materiale - ofte brugt - blæste overbord og sank før vi nåede at gøre noget !
Så blev en af 'canvas' syet. Den er fastgjort midskibs på dækket foran skvædtbordet og går langs dette til hager ude under lønningslisten. De samme hager som til bomtelt og cockpitpresenning. Side-delen går så agterover næsten til det gamle genua-skødeøje.
Foran løftes sprayhod'en op med en line til øjet på masten til spilerbom/sprydstage, bindes så om masten og løftes op på hvert vant. Ved brug af forsejl går forsejls-skødet henover sprayhood, som presses ned i læ og løftes op i luv.
Tagdelen - fra vant til vant - har midtline-deling som er samlet med velcro, hvis taget som her er i brug, og det bliver da holdt oppe af en line til bommens bomnedhaler beslag.
Foto Dick Harrington fra USA på vej fra Malø til Oslo i W 1348 "Maitken"
Foto Dick Harrington fra USA på vej fra Malø til Oslo i W 1348 "Maitken"
K.H. Jensen
K.H. Jensen
Fotos:
1. avg. Dragør kl.12.00 for storseil og motor(alltid uten forseil i havn !), 2. underveis oppleves våryre sjøfugl, ses og høres, 3. gl. 'W-sjømann' har roret, da W-reder Thomas tar fotos+video, 4. W5144 fortøyet inntil jolleslippen blir klar, 5. ruten med ankomst for genoa og storseil samt El- motor kl. 15.00/3 timers seilas, og samlet dagsøkt ble presis 8 timer.

*Blå Havkat* W5144 - Exit fra Danevang i Tåkedis !

Avg. Dragør 3die APR og 'eg' har ikke kamera ! På foto nr. 2+3 ca. 1,5 nm fra mål, og da lysner det - herlig at solen kommer seg igjennom. Skjønt å se 'Limhamn Hamn' rett for baugen! Vi var litt skeptiske til 'rullefortau' = strømmen(på 'Dragørsk' rett kraftig "sønden-vande", altså N-gående) i den svake vinden.
Bidevind på slutten - dog med gode seil, el-motor og så dis da!
Vel, GPS'en ble sjekket bare èn gang og pekte rette veien. VHF-kontakt med Fenix "MARU" av Dragør, som hadde stått ut til sjøs da det lysnet der borte.

W1348's el-motor gikk fra start til mål på 60% kraft i nøyaktig tre timer - og det var endda 'juice' på batteriet, noe jeg var glad for. Men det IKKE greit å vite HVOR mye som er igjen ! Målt til 12,2 V etter hjemkomst. Fult og ny- oppladet er ca. 13.6 V.
Utseilet distanse har jo med avdrift og strømmen å gjøre! Beholden hastighet ca. 5 km/time.

En glede og ære for meg å seile med denne fine båten til tidligere eier, Fru & Herr SWS Formann. En virkelig herlig, velutstyrt W over Øresund til Limhamn på en instruksjons seilas med ny eier, Thomas bosatt i Malmø. Som ny W-seiler benevner han segselv p.t. som W-grønnskolling/skårunge !

Stort sett hele tiden noe å lære og snakke om, bl.a. observasjon av vårens store, aktive elskovs-glød hos alle sjøfugler; mest ærfugl(dansk edderfugl) og skarv, mens lyden oppe fra av flygende gjess kom ned gjennom disen.

Vi trenger alle - 'eg' veit med megselv - å lære mer, og den nye W5144-eier, Thomas trenger naturlig nok å lære en god del. Det kjempefine for meg er, når en nytilkommen W-seiler har lyst og stor iver etter å få lære mer, få W-info og W-veiledning. Som kjent og nevnt en del ganger blir man som W-seiler aldri ferdig med å lære nyttt !

"Capsize" de tre kantringer jeg har hatt var MIN skyld. I regatta slet sjaklen seg av storskøteblokken i hårdt vær, 'liten kuling' 12 m/sek, +4° i sjøen og luften - datoen da var 4 APR og var ganske kjølig.
Vi, eldste sønn og jeg, la oss på været/underdreiet og tjoret blokken fast til skøteskinnen med en seising, og fortsatte seilingen fremfor å søke havn. Men det hævnet seg da løsenden, den tynne, frie linende fra seising, satt seg fast i skøte-blokken, så det IKKE var mulig å slakke ut i en kraftig vindross. Jollen la sig ned, helt over og fikk så masten satt fast i bunn med mudder og sand.
Sønnen ble overhodet ikke vått og satt oppe på skroget, smilte og lo til meg. Jeg var kledd som nå(ull under seilervest, vind og vanntett) dog med gummistøvler da. Jeg gled ned og ble våt til brysthøyde, men ble aldri kall. Redningsgjengen i motorbåten, som slepte oss fri av bunnmudder og inn til Lynetten havn frøs rett så mye !

Kantring Oslofjord med 'W-trysail' er beskrevet i http://www.wayfarerjoller.dk/1348 klikk evt. i venstre margin på *Capsize "Summer 2006"* for å se "Well Deserved Capsize" !

Husk med 'autopilot'/stropp på rorkulten vil jollen seile fra deg om du ramler på sjøen ! Så bl.a. derfor har jeg de små raketter i seilervesten, og gir anbefaling: Hold ordentlig godt fast i storskøtet.

Til helgen ønskes God Påske Start i Norge. Noen steder i DK har bøgen sprunget ut og påskeliljer blomster overalt i Skåne og her !

Med hjertelig W-vår hilsen . K.d.e. W1348"Maitken"

 Avg. Dragør kl.12.00 for storseil og motor(alltid uten forseil i havn !)
Avg. Dragør kl.12.00 for storseil og motor(alltid uten forseil i havn !)
Underveis oppleves våryre sjøfugl, ses og høres.
Underveis oppleves våryre sjøfugl, ses og høres.
 Gl. 'W-sjømann' har roret, da W-reder Thomas tar fotos+video.
Gl. 'W-sjømann' har roret, da W-reder Thomas tar fotos+video.
W5144 fortøyet inntil jolleslippen blir klar.
W5144 fortøyet inntil jolleslippen blir klar.
Ruten med ankomst for genoa og storseil samt El- motor kl. 15.00/3 timers seilas, og samlet dagsøkt ble presis 8 timer.
Ruten med ankomst for genoa og storseil samt El- motor kl. 15.00/3 timers seilas, og samlet dagsøkt ble presis 8 timer.
K.H. Jensen Hej KEN, fin artikkel. Hvis du klikker på et billede så vil det blive vist i større størrelse og under billedet vil der være den indtastede billedtekst. W-hilsen Poul
K.H. Jensen Mange takk for 'guidance' - mye slik trenges ofte i W-seilas !